اندرحکایت سیستم تخلیه فاضلاب و دستشویی هواپیما
به گزارش وبلاگ ماشین، بدون هیچ شک و تردیدی اگر از مسافران هواپیما بپرسید که چندش آورترین بخش سفرهوایی مربوط به چه زمان هایی است، قطعاً به استفراغ کردن مسافران در دست اندازهای هوایی و عدم دفع فضولات انسانی درصورت از کارافتادن سرویس بهداشتی هواپیما اشاره می نماید. شاید در نگاه اول این موضوع به هیچ عنوان مهم به نظرنرسد، اما در نگاه بعضی از افراد شدیداً کنجکاو این سوال مطرح است که فارغ از سایر بخش های پیچیده و فوق فنی هواپیما، خاصتا سیستم تخلیه فاضلاب و دستشویی هواپیما چگونه کار می نماید؟. درادامه با ما همراه باشید تا زمانی که بلیط هواپیما خود را رزرو کردید؛ جواب این سوال را بدانید!

تخلیه دستگاه گوارش در مسافرت هوایی به روایت آمار
وقتی با هواپیما مسافرت می کنید، جاذبه و زمین و زمان و کابین تحت فشار، شما را در امر خطیر تخلیه معده یاری می نماید. ممکن است متعجب شوید ولی در یک پرواز بوئینگ 747 با مسافت طولانی (مثلاً یک پرواز با 747-400 صندلی در شرایط معمولی سه کلاسه)، هر مسافر به طور میانگین 2.4 بار در طول پرواز به توالت می رود و در کل 1045 لیتر فضولات فراوری می گردد. به صورت دقیق تر تقریباً به میزان حجم یک جکوزی 4 نفره. قطعاً مهندسان باید برای این حجم از فضولات انسانی فکری بنمایند.
سیستم تخلیه فاضلاب و دستشویی هواپیما چگونه کار می نماید؟
برای مدیریت حجم بیان شده از فضولات انسانی درقسمت قبل است که فلاش هواپیما و توالت مثل سوپرمن وارد می گردد، صدایی هم که فراوری می گردد دست کمی از غرش شیر نر ندارد و آنقدر بلند است که گویی کاسه توالت با محتویات آن به سمت آسمان پرتاب می گردد تا محتویات آن آزاد گردد. به همین دلیل جای تعجب نیست که شایعات می گویند نیروی فلاش به میزان ای قوی است که می تواند روده ها را درست از باسن شما بمکد! این صدای بلند مطمئناً حیرت انگیزاست و هیچ شباهتی به توالتی که در خانه خود استفاده می کنید، ندارد.
برخلاف توالت زمینی آب در کاسه وجود ندارد. توالت های روی زمین از سیفون برای شستشو استفاده می نمایند. دراین فرانید آب وارد سیفون می گردد و به وسیله گرانش به سیستم فاضلاب یا مخزن سپتیک تخلیه می گردد. اما توالت های هواپیما را نمی توان با استفاده از سیفون ساخت، زیرا آب نمی تواند در یک کاسه در هواپیما بنشیند زیرا نشت می نماید و فضولات بر سر انسان بی گناهی تخلیه می گردد.
تاریخچه سیستم تخلیه فاضلاب و دستشویی هواپیما
جیمز کمپر توالتی را مطابق با نیازهای هوانوردی مدرن اختراع کرد و توالت خلاء را در سال 1975 به ثبت رساند. اختراع وی در سال 1982 در هواپیماهای بوئینگ استفاده شد و مصائبی که توالت سیفونی نمی توانست انجام دهد، مثل ریختن آب را حل کرد. او یک کاسه نچسب اضافه نمود که در آن از یک ماده آبی به نام Skykem ، برای جایگزینی آب و یک مکش خلاء قدرتمند استفاده می کرد که هیچ نوع فضولاتی را پشت سر نمی گذاشت. بعلاوه Skykem (ماده اصلی در یخ آبی) به ازبین بردن بوها و ضد عفونی کردن کاسه توالت هواپیما یاری می نماید. به علاوه، توالت های وکیوم نسبت به توالت های سیفونی آب بسیار کمتری مصرف می نمایند و بسیار سبک تر هستند و می توان آن ها را به روش های مختلفی نصب کرد. از حق نگذریم استفاده از چنین توالت هایی از نظر سوخت و فضا برای هواپیما کارآمدتر هستند.
کارکردن با ناز و ادا، به سبک توالت هواپیما
وقتی دکمه فلاش را فشارمی دهید، دریچه ای در پایه توالت بازمی گردد و Skykem کاسه را پرمی نماید. با وجود افسانه هایی که از مسافران نقل می گردد، غرش بلندی که هنگام شستشو می شنوید، در واقع کوشش مواد ضایعاتی برای خروج از هواپیما به داخل جو نیست، بلکه خلاء است که محتویات کاسه بدون آب را بیرون می کشد. بد نیست بدانید که سرعت خروج محتویات از کاسه با سرعتی بیشتر از یک ماشین مسابقه فرمول 1 است. از توالت، زباله ها به وسیله لوله ها به عقب هواپیما می روند و در مخزنی باقی می مانند که فقط از قسمت بیرونی هواپیما قابل دسترسی است. طبعا خلبان ها نمی توانند در طول پرواز مخازن را تخلیه نمایند و فضولات بعد از اینکه هواپیما به سلامت بر روی زمین فرود آمد، مخزن به وسیله کامیون های خدمات ویژه تخلیه می گردد.
وقتی نمی گردد از شر فضولات خلاص شد!
البته همانطور که می دانید، خلبانان نمی توانند فضولات انسانی را در وسط پرواز به بیرون پرتاب نمایند، حتی برای سبک کردن بار هواپیما هم این کار نه تنها مجازنیستند بلکه غیر قانونی نیز است. با این وجود اما درچند دهه گذشته موارد متعددی وجود داشته است که خانه ها با یخ آبی که از آسمان سقوط نموده است، برخورد نموده است. یخ آبی ترکیبی از فضولات انسانی و Skykem است که در ارتفاعات بالا یخ می زند و از زیر هواپیما بیرون می ریزد.
پیشرفت سیستم تخلیه فاضلاب و دستشویی هواپیما
توالت های وکیوم بیش از 30 سال است که بدون تغییر یا حداقل تغییر استفاده می شوند. در سال 2016، بوئینگ نمونه اولیه یک دستشویی تازه را منتشرکرد که نه تنها بزرگتر از انواع معمولی است، بلکه خود تمیزگر نیز است. پس از هر بار استفاده، نور فرابنفش به مدت سه ثانیه به دستشویی می تابد و 99.99 درصد از عوامل بیماری زا را از بین می برد. چراغ ها به گونه ای قرارگرفته اند که به تمام قسمت های مهم مانند صندلی توالت و شیر آب برخورد می نمایند و تمام سطوح آن در معرض نور ماوراء بنفش قرارمی گیرد.
این سبک از ضد عفونی کردن حتی بو را از بین می برد. ناگفته نماند که استفاده از نور فرابنفش، دستگاه پخش صابون، درب زباله و خشک کن دستی بدون دکمه را هم پوشش می دهد. اما همچنان بوئینگ در حال تحقیق در خصوص راه هایی برای تعبیه یک قفل درب تازه و یک سیستم هواکش خلاء است تا، توالت ها را تا حد ممکن بهداشتی نگه دارد. (این اتفاق در سیستم تخلیه فاضلاب و دستشویی هواپیما می تواند خبر خوبی باشد.)
سوالات پرتکرار
چه حجمی از فضولات انسانی در یک پرواز طولانی بوئینگ 747 فراوری می گردد؟
در مجموع 1045 لیتر معادل حجم یک جکوزی 4 نفره
اولین بار توالت هواپیما به وسیله چه کسی و درچه سالی اختراع شد؟
جیمز کمپر - 1975
اولین بار توالت هواپیما در چه سالی و به وسیله چه شرکتی استفاده شد؟
1982 - شرکت بوئینگ
فضولات انسانی چه مسیری را در سیستم فاضلاب هواپیما طی می نمایند؟
فضولات از کاسه توالت به لوله ها و از این راه به عقب هواپیما می روند و در مخزنی جمع می شوند.
از چه ماده ای در توالت های هواپیماها استفاده می گردد؟
یک ماده یخ آبی به نام Skykem
آیا خلبان می تواند درحین پرواز فضولات انسانی و سیستم فاضلاب هواپیما را تخلیه کند؟
خیر. خلبان باید تا زمان فرود برای تخلیه مخزن فاضلاب هواپیما صبرکند.
منبع: 3click.com