2 توصیه مهم به شرکت های دانش بنیان حوزه فناوری سلامت با ظرفیت صادرات
به گزارش وبلاگ ماشین، رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت یکی از مسائل شرکت های دانش بنیان حوزه فناوری سلامت دارای ظرفیت صادرات را محدودیت صادرات برای آن ها عنوان و توصیه کرد شرکت های مذکور در داخل کشور نیز فروش محصول داشته باشند و حتماً گواهی های کیفیت را از سازمان های داخلی دریافت نمایند.
دکتر حسین وطن پور در گفت وگو با وبلاگ ماشین با اشاره به 114 شرکت دانش بنیان حوزه فناوری سلامت دارای پتانسیل صادراتی که اسامی آن ها در کتابچه معرفی فناوری سلامت؛ ظرفیت های بین المللی بخش خصوصی آمده است، گفت: این شرکت ها محصولات خود را با استانداردهای بالا فراوری نموده و گواهی های بین المللی را هم دریافت نموده اند. بعضی از این شرکت های صادراتی حتی علاقه و احتیاجی به بازار داخل ندارند.
وی با بیان اینکه این شرکت ها قادر خواهند بود علم و توانمندی های داخلی کشور را به دنیا معرفی نمایند، اعلام کرد: این شرکت ها در صورتی که بازار داخلی نیز داشته باشند، از آن استقبال می نمایند و تا به امروز نیز هیئت امنای ارزی قراردادهای متعددی را با آن ها منعقد نموده است.
رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: یکی از مسائلی که شرکت های دارای ظرفیت صادرات در حوزه فناوری سلامت با آن روبروند، موضوع اعمال محدودیت صادرات متناوب برای آن هاست؛ این در حالی است که یاری به صادرات محصولات این شرکت ها برای کشور ارزآوری به همراه دارد.
وطن پور با بیان اینکه بعضی شرکت های صادراتی توانایی فراوری محصولاتی را دارند که بازار آن در خارج از کشور است، اضافه نمود: حال آنکه لازمه صادرات این شرکت ها به بیشتر کشورها، دریافت مجوز یا تأییدیه داخل کشور است. با توجه به اینکه این گونه محصولات دارویی یا تجهیزات پزشکی جزو موارد مصرفی در داخل کشور نیستند، هیچ گونه گواهی به این شرکت ها داده نشده و با وجود کیفیت بالا، امکان صادرات آن ها وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه بعضی فراوریات شرکت های دانش بنیان دارویی دارای ظرفیت صادرات جزو لیست داروهای ایران نیستند، اظهار کرد: این شرکت ها از دانش فراوری داروهای ذکر شده برخوردار هستند و تا به امروز نیز پیروز به صادرات شده اند که البته این امر برای شرکت ها با مسائل زیادی همراه بوده است.
رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت شرح داد: در شرایط فعلی که با شیوع ویروس کرونا روبه رو هستیم، به دلیل عدم پیش بینی دقیق احتیاج کشور، عملاً صادرات را به دلیل نگرانی از کمبود در داخل محدود ساخته ایم.
وطن پور در پاسخ به اینکه آیا ساز و کار مناسبی برای تشخیص و کنترل این موضوعات وجود دارد یا خیر، گفت: در حال حاضر در شرایط خاصی هستیم و به عنوان مثال در خصوص کیت تشخیص کرونا، شرکتی بدون احتیاج به تأیید در داخل قادر به صادرات کیت های خود است، در حالی که در کشور به دلیل نگرانی از کمبود کیت های تشخیصی، با محدودیت در صادرات روبرو شده است.
وی تشریح کرد: بعضی کشورها احتیاجمند تأییدیه ایران برای واردات دارویی از کشور ما نیستند؛ بنابراین صادرات دارویی شرکت ها به این کشورها انجام می گردد؛ در حالی که بعضی کشورها برای کسب اطمینان از کیفیت محصول احتیاجمند این هستند که بدانند داروی فراوری شده در ایران هم مصرف می گردد.
رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت توضیح داد: اگرچه این خواسته چندان به جا نیست و کشورهایی مثل آمریکا انواع اقلام دارویی را فراوری نموده و به سایر کشورها صادر می نماید؛ در حالی که خودشان مصرف ندارند. لکن همچنان بعضی از کشورها اصرار به تأیید گواهی در داخل کشور دارند.
وطن پور با بیان اینکه علی رغم توانایی علمی بالا در کشور چنین نگاهی به کشورهای دنیا سوم و بلوک شرق وجود دارد که فراوریات دارویی آن ها حتماً باید در کشور خودشان مصرف داشته باشد، گفت: شرکت ها خواهان آن هستند که در صورت مصرف نشدن محصول آن ها در داخل، یک گواهی مبنی بر فراوری و مصرف محصولات دریافت نمایند. این در حالی است که وزارت بهداشت این طور مطرح نموده که نمی تواند به شرکت ها گواهی دروغ بدهد.
وی تأکید کرد: برای حل مسائل این دسته از شرکت ها در حال مذاکره هستیم که تا به امروز نتوانسته ایم سازمان غذا و دارو را قانع کنیم که به شرکت ها گواهی قابلیت فراوری و مصرف دارو در داخل کشور را بدهد. با این وجود اما در حال مذاکره با سازمان غذا و دارو و به دنبال پیدا کردن راهی برای تسهیل صادرات شرکت ها هستیم.
رئیس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت در سرانجام اعلام کرد: توصیه ما این است که شرکت ها چنان چه قصد صادرات محصول را دارند، در داخل کشور نیز فروش محصول داشته باشند و حتماً گواهی های کیفیت را از سازمان های داخلی دریافت نمایند. آن هایی که تجربه صادرات دارند نسبت به این موضوع مطلع هستند که برند ایران، برند قوی برای صادرات محصولات نیست و کشورهایی که قصد واردات محصول از ایران را داشته باشند، این پرسش ها را مطرح خواهند کرد که آیا محصول شرکت ها در داخل کشور نیز مصرف دارد یا خیر، و نیز آیا دارای گواهی کیفیت داخل کشور هست یا خیر.
به گزارش وبلاگ ماشین، دکتر وطن پور در ابتدای امسال از چاپ کاتالوگی درباره شرکت های دارای ظرفیت صادرات در حوزه فناوری سلامت به زبان انگلیسی اطلاع داد و گفت: این کاتالوگ را ان شاء الله اوایل امسال توزیع خواهیم کرد. در واقع این 114 شرکت دارای پتانسیل صادراتی هستند که می توانیم کاتالوگ آن ها را به سفارت خانه ها بفرستیم و آن ها را در نمایشگاه های مختلف معرفی کنیم.
وی در همین مصاحبه همچنین از برنامه دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت برای برگزاری نمایشگاه ها در کشورهای همسایه و ورود محصولات حوزه فناوری سلامت شرکت ها به کشورهای CIS، افغانستان و پاکستان، و بعد سایر کشورها اطلاع داد.
لینک کتابچه معرفی فناوری سلامت؛ ظرفیت های بین المللی بخش خصوصی که از سوی دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت منتشر شده، در اینجا در دسترس است.
منبع: خبرگزاری ایسنا